Followers

Tuesday, November 17, 2009

Mogosan Gheorghe. 8.XII.1957 - 13.XI.2009

Vazandu-i sicriul si auzindu-i glasul de pe inregistrare, stiind ca acea voce puternica si expresiva nu se va mai auzi niciodata am avut cea mai cutremuratoare experienta din viata mea. Tata, sper doar ca plecarea ta nu a fost o intamplare. Am sa iti cinstesc memoria si voi face tot ce-mi sta in putiinta sa realizez ce ti-ai dorit tu pentru mine.... Imi aduc aminte la inmormantarea unchiului meu cum tatal meu dusese la capela incapatoare si sonora o combina muzicala. pe atunci nu stiam eu diferenta intre Verdi si Mozart, stiam doar numele lor din auzite, de la cei mari, tin minte ca muzica de Requiem rasuna, ca preludiu pentru slujba religioasa, si ca si hrana pentru sufletele celor indurerati, inclusiv al sau. Si azi imi aduc aminte ca eram, chiar si la acea varsta frageda profund impresionat cum are puterea sufleteasca pentru a face asta, fara sa intrebe pe nimeni, a facut ce a simtit, cand trupul neinsufletit al fratelui sau mai mare zacea in fata sa. Sper doar ca am putut sa-l onorez cu aceasi demnitate, si ca i-a placut Requiemul German de Brahms, precum ii placea cand il ascultam acum 8 luni pe masina mergand catre Bucuresti, unde avea sa primeasca un diagnostic neconcludent. Incercam sa-mi indepartez gandurile ca intr-o zi i-as pune acea muzica precum si coralul final din Matthaus Passion de J.S.Bach la inmormantarea sa. Vineri am pierdut un prieten, un tata, un erou.

1 comment:

  1. L-am cunoscut pe maestrul Mogosan in luna August cind a cintat cutremurator de frumos, "CER SENIN", in una din cele mai frumoase biserici Americane, Torrey Pines, din San Diego, cu ocazia unei casatoriei religioase la care au participat peste 200 de Romani veniti acolo din multe state Americane. Cind l-am auzit cintind, am tresarit, zicindu-mi: Iata un nou Ludovic Spiess al Romaniei. Apoi pe masura ce-l ascultam simteam caci el este si mai mult decit Ludovic Spiess, pentru caci mai mult decit sunetul pur al vocii lui, cuvintele si sufletul lui aducea mesajul divin de lumina care se revarsa in stropi de aur intr-o atmosfera de cea mai elevata frumusete spirituala Romaneasca din inima Americii. Vocea maestrului Mogosan in duet cu fiica sa si nepotul, a dat evenimentului de casatorie religioasa o dimensiune Romaeasca mareata care ar trebui transmisa in filme ca un mesaj de frumusete divina catre lume. Desi l-am asculatat numai o singura data
    in viata mea, sunt sigura caci baritonul Gheorghe Mogosan "a last a great legacy" pentru opera si cultura Romana, si ca musica sa poate fi ascultate in CD si in filme.

    Apoi discutia mea in particular cu Mogosan la masa care a urmat ceremoniei, m-a facut sa ma simt minunat. In acel timp de conversatie am simtit caci el a fost un om de mare credinta si cu dragoste pentru umanitate. Aceasta ar putea fi un alt aspect "of his legacy" oferit Romanilor si altor oameni de pretutindeni.


    Elisaveta Nica, Canada

    ReplyDelete